Blog

  1. Stalen pan inbranden, inbakken, onderhouden en schoonmaken.

    Een stalen (koeken)pan is één van de betere pannen en is voor een groot aantal verschillende gerechten te gebruiken. Wel vergt staal dat het voor het eerste gebruik wordt ingebrand of ingebakken en moet het na gebruik voorzichtig schoongemaakt worden. Met een klein beetje zorg en onderhoud gaat de pan een leven lang mee!

    Eerste gebruik: inbakken of inbranden

    Voordat u de pan gaat gebruiken moet u de pan (eenmalig) inbranden of inbakken om het anti-aanbakeffect te verkrijgen. Hoe u dat doet leest u in deze korte handleiding. Spoel de pan eerst met heet water goed schoon, ga er eventueel ook even met de afwasborstel doorheen. Gebruik geen afwasmiddel. Droog de pan af en zet op het fornuis. Voor het inbranden kunt u olie (inbranden) of aardappel, zout en olie (inbakken) gebruiken. Die laatste methode heeft onze voorkeur, omdat u zo controle heeft over hoe warm de pan wordt. Warm het staal langzaam op laag of matig vuur op (geen hoog vuur!). Gebruik b

    Lees meer »
  2. Gilda Pintxo

    Deze pintxo is een typisch Baskische snack, hij is niet alleen erg lekker maar ook heel makkelijk gemaakt.


    Om ze zelf te maken heb je maar een paar ingrediënten nodig:

    4 groene ontpitte olijven

    4 ansjovis

    4 kleine augurken (Cornichons)

    8 Guindilla pepers

    Extra vergine olijfolie

    Prikkers



    Giet de olijven en de guindillas af. Hak bij het guindilla stokje af. Als ze te lang zijn, kun je ze in tweeën knippen.

    Begin met een augurk op de prikker te steken.

    Ga door met het inrijgen van slechts één uiteinde van de ansjovisfilet.

    Spies twee stukjes guindilla.

    Rijg de ansjovis opnieuw, zodat deze de guindilla-beetjes omwikkelt.

    Sluit de cocktailprikker af met de olijf.

    Dress met een royale hoeveelheid olijfolie en serveer.

    Lees meer »
  3. Zoet zure Babi Pangang saus

    Deze saus gebruiken wij voor bijvoorbeeld Babi Pangang maar is ook erg lekker met geroosterd buikspek.

    Ingrediënten:

    2 cm verse gember in 4 grove stukken
    1 klein blikje tomatenpuree
    1 tl sambal
    1 el suiker
    ca 200 ml kippenbouillon
    4 el azijn
    4 el gembersiroop
    ca 1 el maïzena
    voeg naar smaak wat zout toe

    Doe de bouillon samen met de tomatenpuree, grof gesneden verse gember, sambal en suiker in een steelpannetje, breng het aan de kook en laat het een paar minuten zachtjes pruttelen.

    Voeg de azijn en gembersiroop toe en verwijder de gember.
    Meng de maïzena met wat water en voeg dit toe.

    Laat dit nog een paar minuten trekken en giet de saus over het vlees of reserveer apart.

    Wij gebruiken een koperen sauspan voor betere warmteverdeling.

    Lees meer »
  4. Griekse kip met oregano en citroen

    Voor 6 personen - voorbereiding 5 minuten - kooktijd 25 minuten Ingrediënten: 4 kippenborstfilets 2 theelepels gedroogde oregano 2 eetlepels olijfolie 600 gram aardappelen in schijfjes van 5 mm 1 bosje lente-uitjes, schoongemaakt en gehalveerd 125 ml kippenbouillon 75 ml citroensap 2 takjes oregano, fijngehakt peper en zout, versgemalen Bereiding Kruid de kip met de gedroogde oregano, peper en zout (wij gebruiken het citroenzout van Falksalt) Verhit de olie in een grote koekenpan en voeg de kip, aardappelen en lente-uitjes en bak deze snel aan in 2 a 3 minuten Giet de bouillon erbij en laat het geheel 10 tot 15 minuten sudderen of tot de kip gaar is  Voeg dan het citroensap en de verse oregano to, Laat dan alles nog 3 minuten koken. Meteen serveren.  

    Lees meer »
  5. Recept zoetzure chilisaus

    Dit recept is echt heel makkelijk en leuk en je weet ook meteen wat er in zit. In de koelkast is het heel lang goed. Je zult versteld staan hoe makkelijk het is en hoe snel het klaar is.

    Ingrediënten voor 1 middelgrote pot: 3 grote rode pepers bijv. Spaanse peper of Jalapeños, fijngehakt (zaadlijsten eventueel verwijderd, afhankelijk van hoe pittig je de saus wilt) 3 tenen knoflook, fijngehakt 130 g water 130 g suiker 3 el rijstazijn of witte wijnazijn Snufje zout 1 el maizena Bij de pepers haal ik het kopje c.q. takje eraf, even doormidden snijden en in de lengte. De knoflook even pellen en fijnsnijden. Daarna de knoflook en pepers bij elkaar in de foodprocessor. niet te lang, dan heb je pap, ik hou van stukjes peper in mijn saus. Gooi alles bij elkaar (behalve de maizena) in een pan (wij gebruiken en koperen jampan voor de goede warmteverdeling). Breng het aan de koop, doe dan je vuur lager en laat nog e
    Lees meer »
  6. Deeg voor meat Pie (zoals Mina het maakt)

    Ingrediënten:

    • 125 gr meel
    • Mespuntje zout
    • 55 gr boter (in blokjes)
    • 30-45 ml koud water
    Handmatig: Neem een grote mengkom en doe daar het meel, zout en blokjes boter in. Vermeng alles met de vingertoppen, waarbij er vrij snel gewerkt moet worden want het mag niet dusdanig warm worden dat de boter gaat smelten. (je kunt ook 2 messen nemen en het steeds snijden)  Ga net zo lang door totdat mengsel eruitziet als kleine broodkruimels. Let op dat de boter helemaal verwerkt is en er geen grote stukken meer in zitten. Voeg dan langzaam en al roerend water toe, totdat het deeg net aan gebonden is. Pak het strak in huishoudfolie en leg het 10 – 15 min in de koelkast voor gebruik. Food processor: Pulse / Mix Mixer: Deeghaken, snelheid midden. Doe meel, zout en blokjes boter in de mengkom, pulse of mix totdat de boter vermengt is met het meel, let op dat ook dit mengsel  eruit ziet als broodkruimels. Daarna, terwijl de
    Lees meer »
  7. Frisse knoflooksaus

    Dit is denk ik de snelste en makkelijkste manier om heerlijke frisse knoflooksaus te maken. Ingrediënten:

    • 3 tenen knoflook (gepeld, net geplet)
    • 3 eetlepels mayonaise
    • 3 eetlepels magere Turkse yoghurt
    • peper en zout naar smaak
    Zoals je al aan de ingrediënten kunt zien is dit geen rocket-science ! Meng de mayonaise en yoghurt in een kom Rasp de knoflook met een fijne rasp, ik doe het meteen boven het bakje. TIP: hou de knoflook bij het donkere stukje vast, betere grip en je kunt restje meteen makkelijk weggooien. Beetje peper en zout toevoegen naar smaak Roeren Klaar Ik zei het toch !! Ik doe er vaak een beetje citroensap door en een beetje dille, maar dat is persoonlijke smaak.
    Lees meer »